26 Temmuz 2015 Pazar

Pancake Ve Krep Burada Yenir

Pancake Ve Krep Burada Yenir !!!!!

Üniversiteyi ABD de tamamlayıp bir yıl da bu ülkede çalıştıktan sonra Türkiye ye gelir, otomotiv sektöründe çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra canına tak eder ve daha önce aşina olmadığı bir işe koyuluverir: pancake ve krep yapıp satmak......Atıl Talu dan bahsediyorum.
     Fransa ve ABD den getirttiği makine ve gereçlerle bir girişimcilik örneği ortaya koyan bu genç , Rimos adını verdiği cafesini Çeşme Ilıca da açar.... Ben de sizlere bu müthiş lezzetleri elimden geldiğince tanıtmak istedim.
Adım adım sebzeli krep....


Veee hazır...,afiyet olsun..!

Sırada pancakelerimiz var;

Burpan...



Kumpan....







Rimos tan seçmeler...








         
                      
Yolu Ilıca ya düşenlere Rimos a uğramalarını tavsiye ederim....
             GÜRHAN CANDAN

ÖZGÜRLÜĞE BİLET-İNTERRAİL

(

Bir bilet hayal edin,sınırsız bir şekilde tüm Avrupa Kıtası nı gezebildiğiniz......İnterrail,gezmeyi seven insanların bu hayallerini gerçekleştirebilecekleri alternatif bir serüvendir.Önce size interrail tam olarak nedir bundan söz etmek istiyorum.

    İnterrail bir bilet olarak düşünülmeli,fakat unutulmamalı ki bu bileti hangi ülkede satın almışsanız o ülke sınırları içinde geçmiyor ! Ayrıca bu biletin değişik versiyonları da var,yani "Global Pas" alıp tüm ülkelerde de kullanabilirsiniz,bölge bileti alıp daha ucuza daha dar bir bölgeyi de gezebilirsiniz.Bir başka seçenek ise "Flexi" uygulamasıdır.Sözgelimi 1 aylık interrail biletiniz var fakat 15 gününde seyahat edebiliyorsunuz, yada 22 günlük biletiniz var 10 gün seyahat edebiliyorsunuz.Haliyle flexi uygulaması biraz daha ucuza mal oluyor.(Güncel tarifeyi görmek için TCDD nin sitesine bakabilirsiniz.)Eğer gittiğiniz yerlerde 1 er - 2 şer gün konaklamayı planlıyorsanız flexi bilet son derece cazip bir seçenek olabilir.Fiyat tarifesine etki eden bir diğer faktör ise yaşınız : 26 yaş altı 26 yaş üstü olmanız da fiyatı etkiliyor.

    Bileti Nasıl Alabilirim?

İster TCDD den isterseniz interrail bileti satan özel acentelerden bileti satın alabilirsiniz.Ben her ikisinden de aldım.Acentelerden aldığınız biletlerin yanında tüm Avrupa daki interrail hatlarını gösteren haritalar da hediye ediliyor.(posta-kargo yoluyla da biletler adresinize gönderiliyor).



Uyarı: İnterrail biletinizi alabilmeniz için 
pasaportunuzun olması şart çünkü pasaport bilgileriniz bilete işleniyor.


İnterrail Bir Rotayı Takip Eden Bir Trenmi ?

Hayır . İnterrail bu hatta ve sisteme  verilen isimdir.Normal işleyen Avrupa demiryollarına bu biletle binebiliyor ve seyahat edebiliyorsunuz,yani normal demiryollarının haricinde bir tren yada ray sistemi değildir.

Öneriler:

• Pire den (Yunanistan) gemi ile İtalya limanlarına seyahat interrail bileti kapsamında ücretsiz ! (Dikkat:liman vergisinden muaf değilsiniz!!!! Liman vergisi ise mevsimine göre farklılık gösteriyor.Ben yanlış hatırlamıyorsam Pire-Bari arası yaz sezonunda 30 euro civarında bir ücret ödemiştim.) Pire-Bari arasının yaklaşık 16 saat sürdüğünü belirteyim.

(İnterrail bazen gemiyle Adriyatik i boydan boya katetmek demektir....)


• Yoğun hatlarda önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririm yoksa ayakta kalma riskiniz var !!!

• Uzun yolculuklarınızı geceye denk getirmenizi öneririm.Cüzi bir ücret karşılığında kuşet kiralayıp yolculuk boyunca iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.Bu size hem ucuza mal olacak hemde zamandan kazandıracaktır.

(İnterrail bazen bir tren penceresinden dışarıyı izleyerek uykuya dalmaktır...)


• Günübirlik kalacağınız yerlerde tren istasyonlarında emanet kasalar kiralayıp çanta yükünüzden kurtulabilirsiniz.Ayrıca küçük şehirleri bisiklet kiralayarak,büyük şehirleri günübirlik metro kartlarıyla gezebilirsiniz.

• Bir boyun cüzdanınız olsun!! Paranızı ,kredi kartınızı,pasaport ve biletinizi burada muhafaza edin ve boynunuzdan çıkarmayın !

• Hosteller oldukça uygun fiyat seçenekleri sunmaktadır, ayrıca buralarda kalan farklı milletlerden çok sayıda interrailci arkadaş edinebilirsiniz,değerlendirin derim.

• Fotoğraf makinenizin belleğinin dolmasına karşı yedek bir flaş bellek ya da yedek kart bulundurun

• Eğer gündüz seyahat ediyorsanız ve Alp Dağları ndan yada yakın çevresinden geçiyorsanız etrafı keyifle seyredin,eşsiz manzaralar göreceksiniz.

(İnterrail bazen Alp lerin eteklerinde huzur bulmaktır...)


• Seyahat edeceğiniz rotada karşılaşacağınız iklim tiplerini önceden araştırın.Akdeniz İklim Bölgesi nde 40 derece sıcakta kavrulurken ertesi gün İsviçre de , İskandinav Ülkeleri nde yada Atlantik kıyılarında hem üşüyebilir hem de yağmura yakalanabilirsiniz.!!!

(İnterrail bazen hiç hesapta yokken üşümektir...)


• Bulunduğunuz yerdeki yöresel lezzetleri keşfedin.İtalya da spagetti,Macaristan da gulaş,Avusturya da şnitzel yemeyi unutmayın mesela....

(İnterrail bazen Milano da spagetti yemektir...)

(Bazen de Macaristan da Gulaş yemek...)


(Bazen de bratislava da peynir tabağı eşliğinde şarap içmek...)


(Ya da Üsküp te chevap şişi ile soğuk bira içmek...)


• Ziyaret ettiğiniz yerlerin kültürünü ,alışkanlıklarını ,adetlerini gözlemleyin, ilginç bulacağınız ayrıntılarla  karşılaşabilirsiniz.


(İnterrail bazen sokak sanatçılarını hayranlıkla izlemektir...)


• Bir sonraki ziyaret noktanıza ya gündüz ulaşmaya çalışın ya da gece ulaşacaksanız internetten önceden kalacağınız yeri tespit edip rezervasyonunuzu yaptırın.demek istediğim gecenin saat 2 sinde tanımadığınız bir şehirde hele hele birde soğuk ve yağmurluysa sokakta kalakalmayın.

(İnterrail bazen sabahın kör vaktinde sokakta kalmaktır...)


• Yanınızda her zaman bir miktar bozuk para bulundurun

• Vardığınız yerin ilk iş olarak şehir planını edinin, çok işinize yarayacaktır.(genellikle turizm ofislerinde ücretsiz dağıtılıyor).

(İnterrail bazen doğru yolu bulmaya çalışmaktır...)


(İnterrail bazen mimariye hayran kalmaktır...)


(İnterrail bazen bir kenti uzaktan seyretmektir...)


(Bazen de Tuna Nehri kıyısında poz vermek...)


(Bazen ise yerel pazarları keşfetmek...)


(Bazen ayakları yerden kesilmeden bir şehrin üzerinden geçmektir...)


(Bazen San Siro da fanatik hissetmektir...)


(Bazen Lenin le selamlaşmak...)

İnterrail özgürlüktür........   
                         
                 GÜRHAN CANDAN

24 Temmuz 2015 Cuma

Macahel-Türkiye'nin İlk ve Tek Biyorezerv Alanı

İsmi son yıllarda çok duyulmaya başlayan ama pek fazla gidilmeyen uzak yer!Oraya ulaşmak için uçurumlu ve sis yüzünden görüş mesafesinin 1-2 m'ye düştüğü bir yolu ve Macahel Geçidi'ni aşmak gerek.Etrafı dağlarla çevrili,tıpkı bir avuç içini andıran saklı bir dünya...Aniden bastırıveren sis zaman zaman geri dönmeyi düşündürse de cesaretinizi toplayıp dikkatlice ilerlediğinizde "Macahel'e ulaşma" ödülünü kazanıyorsunuz.Sel yarıntıları ve yamaçlardan yuvarlanan kayalar,zorluğu bir kat daha artırıyor.





Macahel Geçidi'ni aştıktan sonra sis yavaş yavaş dağılıyor ve gerek florası gerek de faunasıyla değil Türkiye'de dünyada bile eşine zor rastlanan bir doğa harikasına adım atıyorsunuz.















MACAHEL NERESİDİR? 

Macahel,Artvin ile Gürcistan arasında kalan ve bir vadi boyunca uzanan 18 küçük köy yerleşmesinden oluşur.Bu yerleşmelerden 12'si Gürcistan,6'sı ise Türkiye sınırları içerisindedir.Bu köyler;

-Camili(Hertevisi)
-Düzenli(Zedvake)
-Efeler(Eprati)
-Kayalar(Kvabistavi)
-Maralköy(Mindiet)
-Uğurköy(Akria)

Peki bu kadar ücra bir yere insan niye gider?Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir.Dinlenmek,doğa yürüyüşü yaparak deşarj olmak,temiz hava ve doğal çevreyle beraber huzur bulmak,fotoğraf çekmek,alışılmışın dışında yerler görmek ilk akla gelenler arasında.Liste uzatılabilir.Hatta gün boyu oturup doğayı izleseniz bile keyif almamak mümkün değil.Havanın,yaz ortasında ne kadar değişken olabileceğine tanık oluyorsunuz.Macahel'de güneşli ve sıcak bir havada ahşap terasta bacaklarınızı uzatmış kitap okurken bir anda vadiyi basan sis nedeniyle ıslanabilirsiniz.















Sabah erken saatte kalkıp(ki mutlaka kalkıyorsunuz) ev yapımı ekmeği,tereyağı,doyumsuz peyniri ve balı eşliğinde yapılan kahvaltının ardından doğa yürüyüşüne çıkmak paha biçilmez.



Macahel Vadisi boyunca akan su o kadar temiz ki içme suyu olarak doğrudan kullanabilirsiniz.
Buralarda iyi bilinen Maral Şelalesi'ni de ziyaret etmenizi öneririm.





Camili(Hertevisi) merkez köy olarak düşünülebilir.Macahel'e ilk buradan giriyorsunuz.TEMA Vakfı'nın burada bir misafirhanesi var.Fakat biz Maralköy'de bir aile pansiyonunda kalmayı tercih ettik.(ilerleyen bölümlerde Serkan ve değerli ailesinden bahsedeceğim).
Camili'de ahşap cami ve evler görülmeli.Okul,PTT ve bir küçük bakkalı olan köyde jandarma tel örgüsü bile bulunmayan Gürcistan sınırında nöbet tutuyor ve geçişe izin vermiyor:)






Biyosfer rezervlerinin üç temel işlevi vardır:
1.Genetik varyasyonların,türlerin,ekosistemlerin ve peyzajın korunmasına katkıda bulunmak
2.Ekonomik kalkınmayı ve insan gelişimini sürdürülebilir şekilde sosyo-kültürel ve ekolojik olarak desteklemek
3.Yerel,ulusal ve küresel ölçekte doğa koruma ve kalkınma çabalarına dönük bilimsel araştırma,izleme,eğitim ve bilgi değişimini desteklemek.




NASIL GİDİLİR?





Artvin'in kıyı ilçesi olan Hopa'dan içeriye,bir başka ilçesi Borçka'ya doğru ilerlerken ilçe girişinden doğuya doğru sapılır.Hopa-Borçka arası yaklaşık 36 km'dir.Borçka'dan sonra ise 50 km'lik zorlu bir yolculuktan sonra Macahel sizi beklemektedir.

Macahel 2006 yılında UNESCO tarafından "Dünya Biyosfer Rezerv Alanı" ilan edilmiştir..Macahel,Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer alanıdır. 



FLORA,FAUNA ve KÜLTÜR

En önemli özelliği insanlar tarafından tahrip edilmemiş olmasıdır.Yani "doğal" kelimesinin tam karşılığını burada bulabilirsiniz.Diğer yandan tür zenginliği açısından eşsiz bir özelliğe sahiptir.Kısa mesafede yerşekillerinin çeşitlilik göstermesi nedeniyle sık aralıklarla farklı türlere rastlamak mümkün.Havza boyunca 300'ü aşkın bitki türü bulunuyor.Ayrıca 60'ın üzerinde kuş türü,30 civarında hayvan türü ve çok sayıda böcek türüne de ev sahipliği yapmaktadır.Çok sayıda endemik türü de barındıran havzada;atmaca,sağan,kaya kartalı,ağaçkakan,doğan,ispinoz,sakağan,ardıç kuşu,ibibik,akrep,ayı,çiyan,dağ keçisi,geyik,kurt,sansar,tavşan,tilki,vaşak,porsuk,alabalık en dikkati çeken türlerdir.
Havzada arıcılık önemli bir uğraşıdır.Özellikle kestane balı,tereyağı ve ev yapımı taze ekmekle birlikte damaklara lezzetli bir şölen sunuyor!
Macahel'de tüfek yapımı önemli bir zanaatmiş eskilerde.Ancak günümüzde bazı müzelerde(Gürcistan)sergilenen bu silahlar tarihe karışmış durumda.
Macahel'e dair dikkatimi çeken şeylerden biri de yaşlılardan oluşan ve geleneksel bir yapısı olan "Çok Sesli Şarkılar Topluluğu" oldu.Merak edenler "Macahel Şarkıları" adıyla sosyal medyada aratabilirler.

"Korunan Alan" ile "Biyosfer Rezervleri" arasındaki en temel fark,korunan alanların tek bir amaç için belirlenmesiyken biyosfer rezervlerinde doğa korumaya ek olarak kalkınma ve lojistik destek de söz konusudur.



NEREDE KALINIR?

Doğasever insanların görmesi gereken nadide örneklerden biri olduğunu düşündüğüm Macahel,aile-ev pansiyonculuğunda da öncü yerlerdendir.Geçmişi eskilere (1940'lı,50'li yıllar) dayanan ev pansiyonculuğu günümüzde Artvin'de yaygınlaşmış olup valilik ve belediyeden de destek görmektedir.
Bu konaklama türünde hane halkıyla ortak yaşam alanları paylaşılmakta ve yerel,folklorik özellikler çok daha iyi gözlenip adeta onlarla iç içe yaşanmaktadır.Bu tip gezilerin en keyif verici yanlarından birinin de bu olduğunu düşünüyorum.Bizi bu konuda şanslı kılan temel etken ev sahiplerimizdi.Sevgili Serkan ve ailesi bizlere son derece keyifli bir yaşama alanı sundular ve yöreyi tanımamızda bize çok yardımcı oldular.Yolu Macahel'e düşen insanların Maralköy'de Macahel Han'a,Serkan ve ailesine uğramasını tavsiye ederim.Kendilerine ulaşmak isteyenler www.macahelhan.com adresinden detaylı bilgi alabilirler.